Sid Lee Transforms Montreal’s Place Ville Marie – Azure Magazine

Planted in the coronary heart of downtown Montreal, Spot Ville Marie is a mid-century icon. Developed by I.M. Pei and finished in 1962, the professional hub is an emblem of the Worldwide Fashion. Together with a 47-storey money tower, an elevated public plaza is designed atop underground retail that forms aspect of the metropolis’s expansive underground metropolis. As component of an ongoing re-creation of the elaborate, style and design business and imaginative agency Sid Lee have remodeled a previous financial institution corridor into their own dynamic new workspace.

Located down below Put Ville Marie’s pedestrian plaza, the 7,300-square-metre workplace is a semi-subterranean house that spans a change in elevation among two downtown streets. With an expansive skylight as the only source of all-natural illumination, the architects took on the problem of producing a mild-loaded, modern business whilst honouring the plaza’s modernist bones.

Sid Lee Architecture Office Biosquare in Montreal architecture exterior

To make the most of an unconventional room, the designers opted for a uncomplicated but dynamic structure that attracts natural light from previously mentioned deep into the multi-amount workspace. Nicknamed the “Biosquare,” a white grid-like framework of staircases —and communal seating — is woven through the coronary heart of the house. Accented by lush greenery, the gentle finishes and open layout produce an airy, energetic ambiance in what could possibly normally be an enclosed, underground room.

Sid Lee Architecture Biosquare office space interior

Sid Lee revitalized the interior while preserving considerably of the present infrastructure. For example, peeling again the carpet uncovered travertine flooring — which was restored to honour the original inside. Meanwhile, the skylights ended up equally stripped and enlarged in get to brighten the space with as a great deal all-natural lighting as doable.

Downtown Montreal Place Ville Marie office interior

Re-interpreted as social spaces, the stairs that weave as a result of the space blur the difference from just one degree to the up coming, fostering a unified ambiance inside of. The unconventional format also offers occupants overall flexibility to uncover new and ingenious strategies to utilize their environment. With no cubicles or assigned offices, Sid Lee workers can pick out their own functioning natural environment — whether that’s a classic desk, a more substantial shared table, a sofa or a café desk.

Downtown Montreal Place Ville Marie office meeting room with black interior and bright lights

To contrast with the bright white performing stations, conference rooms choose on a stark stark black ambiance, create a serene and immersive setting separate from the communal spaces. In lieu of compensating for the absence of home windows in conference rooms and personal spaces — including the bathrooms — the designers opted to emphasize the darkness with a luxe, moody ambiance.

Office meeting room with black interior and black marble table

As Sid Lee co-founder Philippe Meunier puts it, the project is an exercising in bringing the firm’s “entrepreneurial spirit to downtown Montreal and building an accessible collaborative hub for the city’s inventive and business enterprise communities.”

Place Ville Marie interior office space with white framing

The new workspace also sorts component of a larger sized transformation of Put Ville Marie and its environment – all led by Sid Lee. Alongside a comprehensive renovation of the neighbouring Fairmont Queen Elizabeth Resort, the designers have also sensitively re-shaped the plaza that surrounds the place of work, introducing new plant lifetime and greenery whilst transforming a parking garage entrance into a community staircase and promenade. As a outcome of the drastic transformation, the public sq. has found a spike in pedestrian exercise, introducing a friendly new vitality to what continues to be a handsome modernist showpiece.

Leave a Reply